Foto: SVT

Nöjd med samarbetet med moskén

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Örebro kräver att moskén tar ett tydligare avstånd från de händelser som lett fram till att en man häktats för terrorbrott. Ordförande i kommunstyrelsen, Lena Baastad (S), håller dock inte med.

Enligt Säpo har den terrormisstänkte 45-åringen handlat på egen hand. Vare sig moskéns verksamhet eller enskilda församlingar i Örebro är inte misstänkta för någon olaglig verksamhet. Därför ser inte heller kommunstyrelsens ordförande någon anledning att kräva ytterligare försäkringar från moskén.

– Vi har haft samtal med moskéns företrädare som redan tidigt tog avstånd från 45-åringens verksamhet, säger Lena Baastad (S). Det ska visserligen ha skett i moskéns lokaler men det finns nog anledning för alla församlingar och föreningar i kommunen att vara vaksamma på vad som händer i deras lokaler.

”Glad över säpos ingripande”

Säpos razzia välkomnas av Lena Baastad.

– Frågan om det pågått rekrytering har varit aktuell under lång tid och jag är glad över Säpos ingripande. Nu kan vi och Sverige som nation visa att vi inte står bakom den här verksamheten.

Behöver mer kunskap

Örebro kommun arbetar enligt Lena Baastad nära den nationella samordningen som regeringen utsett i såna här frågor. Representanter från kommunen kommer också att följa med en nationell delegation till Danmark där man bland annat kommer att titta på stödprogram för föräldrar.

– Den här företeelsen där människor åker iväg och strider för terrororganisationer är fortfarande en relativt ny företeelse, säger Lena Baastad (S). Både Sverige och Örebro behöver mer kunskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenskar gripna för terrorbrott

Mer i ämnet