Gustaf Svensson VD för Skyllbergs Bruks AB är entusiastisk kring firandet av Valborg i Skyllberg. Foto: Erik Gunnarsson/Maria Gunnarsson

Efter torkan – nu firar Skyllberg valborg i maj istället

Uppdaterad
Publicerad

Flera majbrasor runt om i länet ställdes in sista april, på grund av torkan. Men i Skyllberg är firandet en hundraårig tradition, som man vill hålla fast vid.

Det blir alltså ett traditionsenligt valborgsmässofirande i Skyllberg, fast den 17 maj istället för den 30 april, som brukligt är.

– Ingen vågade elda, det var så torrt. Vi vågade inte heller, särskilt inte eftersom vi brukar ha en väldigt stor brasa.

Bryter inga traditioner

Musik, fackeltåg, fyverkerier och såklart den stora brasan; det är sedvanligheter när valborgsmässoafton ska firas i Skyllberg. En tradition som pågått nästan 100 år tillbaka. Så kommer det bli även i år, men alltså på ett annat datum.

Gustaf Svensson tycker det är viktigare att det blir av än att det inte blir någon brasa.

– Det gäller att vara pragmatisk och anpassa sig till läget. Det här blir nog bra det också, säger Gustaf Svensson, vd för Skyllbergs Bruks AB.

Gustaf Svensson, vd för Skyllbergs Bruks AB. Foto: SVT

Hänt en gång tidigare

– I mitten av 80-talet tror jag det var, då kom det en decimeter snö på valborg. Allt var förberett och klart, vi stod med bredda mackor och fyrverkerier. Sen kom det snö, så alla blev ledsna. Så vi sköt på det då också, säger Gustaf Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.