JO Per Lennerbrant ser inte att det behövs någon granskning av de långa passtiderna. Foto: SVT/Pernille Tofte

JO granskar inte långa passtider

Uppdaterad
Publicerad

De långa väntetiderna för att få ett pass har anmälts av ett 20-tal personer till Justitieombudsmannen (JO). Men på myndigheten blir det nobben för de klagande.

Johan Spector från Örebro är en av anmälarna. Han ifrågasätter bland annat om man på Polisen vidtagit åtgärder för att minska tiderna eller bara konstaterar faktum.

– Jag kan inte förstå att man ska behöva vänta nästan ett halvår för att få ett pass, säger han till SVT.

Behövs ingen granskning

Men han och alla andra får vackert fortsätta att vänta för i ett pressmeddelande från JO framgår det att myndigheten inte går vidare i ärendet.

Enligt avsändare, Justitieombudsman Per Lennerbrant, behövs det helt enkelt inte.

”Av uppgifter som jag tagit del av framgår att Polismyndigheten är medveten om problemet och att man ser över sina rutiner för att komma till rätta med de långa väntetiderna. Jag ser därför inte att det för närvarande finns anledning för mig att granska frågan” skriver JO Per Lennerbrant.

Sju månaders väntan

När SVT Örebro söker upp den första lediga tiden för att boka pass i Örebro län hamnar vi på 26 oktober – nästan precis sju månader framåt i tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer