Ingen särskild mottagning för personer med långvariga covidsymptom

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län väljer att fortsätta på inslagen linje när det gäller bedömning av personer som kan ha drabbats av effekter efter genomgången covid 19-infektion. Vårdcentralerna spelar en viktig roll och till hjälp har de ett bedömningsstöd.

– Vi har nu hakat på ett samarbete med andra specialister på sjukhuset, säger Ewa Slätmo, chef Nära vård vid Region Örebro län.

Gruppen med specialister är samlade under namnet Multidisciplinär Konferens post covid, eller MDK post covid.

– De kommer att träffas regelbundet för att bedöma remisser som kommer från primärvården, säger Ewa Slätmo.

Coronaviruset i Örebro län

Med hjälp av ett framtaget stöd som gick ut i somras till läkare och vårdpersonal inom primärvården görs en första bedömning av eventuella sviter efter covid-19. Sedan kan ytterligare utredning bli aktuell och även remiss till specialist på sjukhuset om så krävs. 

Många återhämtar sig

I dagsläget bedömer regionen att det rör sig om mellan fem och sexhundra personer som har sökt vård och fått diagnoskoder utifrån stödunderlaget. Men eftersom pandemin fortfarande pågår och forskning sker parallellt om sjukdomen och dess följdeffekter, så går det inte att med säkerhet uppge en definitiv siffra.

– Sedan är det så att det har visat sig att de flesta återhämtar sig över tid, säger Ewa Slätmo.

Flera andra regioner har infört särskilda mottagningar, vilket alltså inte är aktuellt inom Region Örebro län.

– Vi ser att det kan finnas en risk att man då missar andra allvarligare sjukdomstillstånd, säger Ewa Slätmo.

Hör mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet