Foto: SVT

Ingen tredje omröstning i Ljusnarsberg

Uppdaterad
Publicerad

Med tolv års mellanrum fick invånarna välja om kommunen skulle heta Ljusnarsberg eller Kopparberg. Resultatet blev ett tydligt nej, båda gångerna.

I kommunvalet 2014 fick invånarna i Ljusnarsbergs kommun avgöra om de tyckte att kommunen skulle byta namn till Kopparberg, efter centralorten. Argumenten för att byta namn bestod i stor del av att det skulle vara fördelaktigt för kommunens varumärke. 

– När man är en bit ifrån Örebro län och säger att man bor i Ljusnarsbergs kommun då är det en del som inte vet vad det är och då får man förtydliga med Kopparberg och då vet alla vad det är, säger Ingemar Javinder, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Ickefråga för oppositionen

Den moderata gruppledaren Ulf Hilding tycker att det var en ickefråga att ha samma omröstning en andra gång. 

– Det fanns väldigt lite folkligt stöd för att byta namn. Att byta namn på en verksamhet kostar alltid någonting, i politiska sammanhang innebär det ofta att man tappar fokus från andra saker. Så det var bra att den där frågan kom bort från bordet, säger han. 

Men Ingemar Javinder håller inte med om att omröstningen var onödig. 

– Det var en följd av en motion vi fick in och det fanns vissa kopplingar som gjorde att frågan blev aktuell igen. Det hade hänt en del sedan den första omröstningen och det fanns ett visst påtryck ifrån företagsamheten, menar han.

Ingen tredje gång

Ljusnarsbergs kommun fick alltså behålla sitt namn och det finns inga planer på att väcka frågan en tredje gång. 

– Händer det ingenting med någon kommunsammanslagning i framtiden eller någonting så får det nog heta Ljusnarsberg, konstaterar Ingemar Javinder. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#Halvtid

Mer i ämnet