• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Ingenjörer eftertraktat yrke på campusmässan

Publicerad

Örebrostudenterna fick under onsdagen möjlighet att träffa sina framtida arbetsgivare på campusmässan. På plats fanns över 100 utställare och majoriteten sökte eftertraktade ingenjörer.

-För några år sedan var det helt tvärtom, då var det många ingenjörer som gick arbetslösa eller som inte hade fulltid. Men tiderna förändras och campusmässan speglar samhället hur det ser ut nu, säger projektledaren Erica Algotsson.  

Mässan är en av Sveriges största arbetsmarknadsmässor och anordnades av Örebro universitet för 20:e året i rad. Studenterna kunde bli erbjudna bland annat praktikplats, sommarjobb och tillsvidaretjänster av drygt 100 arbetsgivare. 

Svårare för humaniststudenterna

En av de som var på plats var ingenjörsstudenten Anders Bergkvist.

-Jag kollade runt lite här och det verkar vara en majoritet av folk som söker ingenjörer så det är bra.

Medan ingenjörerna har lätt att hitta arbetsgivare har humaniststudenterna det betydligt svårare. På mässan var humanistämnena underrepresenterade, trots att universitetet jobbar aktivt för att jämna ut skillnaderna. 

-Samhällsplanerare och det som ligger under humaniora kan vara lite otydligare. Jobben finns ju men det handlar om att hitta kopplingen, säger Erica Algotsson.

Roligt men hög konkurrens

Studenten Sofia Lund går programmet medier, kommunikation och PR vid universitetet. Hon är fullt medveten om att hon valt en tuffare bransch.

-Jag tror att det är en väldigt rolig arbetsmarknad men jag tror att det är ganska hög konkurrens. Det är få platser och det är många kompetenta människor som söker. Jag tror man får försöka hitta så många sätt som möjligt att sticka ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer