Foto: Christine Olsson /TT

Inget för hemmafixaren

Publicerad

Allt fler hemmafixare ger sig på bilens system för kupékylning och utsätter sig och verkstäder för stor fara. Nu anmäler Motorbranschens riksförbund (MRF) en nätbutik som säljer högexplosiv AC-gas till privatpersoner.

Att anlita ett proffs för att laga en klimatanläggning eller ett kylsystem (AC) kan kosta skjortan. Görs det korrekt på ackrediterad verkstad av certifierad kylmontör slutar det lätt runt 15 000 kronor. För den med en bättre begagnad kärra finns frestelsen att inte använda riktigt köldmedel och själv köpa ett billigare alternativ.

Explosiva gaser

Enligt MRF ägnar sig flera svenska e-handelsföretag åt att sälja ”gör det själv”-flaskor med annan gas, till exempel gasol och butan, som förvisso fungerar att kyla med, men som på grund av risken för läckage i bilen är mycket explosionsfarlig. En liten gnista kan räcka, varnar Joachim Due-Boje som är ansvarig för bilverkstadsfrågor hos MRF:

– Den här problematiken har vuxit sig stark på senare år. Och till slut kommer det att hända en svår olycka.

Utsätter flera för risk

MRF har anmält ett av företagen till Konsumentverket för ”farlig tjänst”. Inte bara bilägaren är i farozonen, utan även ovetande köpare eller mekaniker som eventuellt får en läckande gasbomb på halsen. Dessutom pekar MRF på att företaget skickar gasflaskorna till kunderna med vanliga postbud och inte som farligt gods.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer