Här är virtuella verktyget som ska göra räddningstjänsten bättre

Uppdaterad
Publicerad

Som insatsledare är kommunikationen avgörande vid en allvarlig olycka. Och i den virtuella miljön har 16 insatsledare vid Nerikes brandkår fått möjlighet att testa sina färdigheter.

– Tar jag ett dåligt beslut så kanske hela huset brinner ner, säger Krister Johansson, insatsledare vid Nerikes brandkår.

När telefonen ringer hela tiden, drabbade kräver uppmärksamhet och övrig räddningspersonal vill få svar på sina frågor kan det vara svårt att fatta de rätta besluten. Men insatsledaren roll kan vara direkt avgörande.

16 insatsledare har under en veckas tid övat på att fatta snabba beslut och leda arbetet vid allvarliga bränder och trafikolyckor. Med hjälp av dagens teknik får insatsledarna under övningen en överblick vid olycksplatsen och kommer i direkt kontakt med såväl berörda som styrkorna på plats.

Men hur verklighetstrogna är övningarna egentligen?

– Det är så nära verkligheten man kan komma, menar Krister Johansson.

Nyckelroll för utgången

Som insatsledare har man det stora ansvaret att fördela och organiserat jobbet på plats vid stora händelser och göra säkerhets- och riskbedömningar fortlöpande. Och det ibland under enorm press.

– Det kan var allt från att en reporter kommer fram och stoppar en mikrofon framför dig till en förvirrad dam som vill gå hem till sin lägenhet. Det är saker vi alla på övningsenheten varit med om, säger Anders Svedlund.

Och risken att bli avvisad ordentligt är stor. Hör när SVT:s reporter blir uppmanad att gå utanför avspärrningarna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.