Johan Jendle, professor i medicin vid Örebro universitet, ingår i ett internationellt forskningsprojekt där patienter med diabetes testar en ny insulinspump. Foto: Örebro universitet/SVT

Ny insulinpump som ska göra livet lättare

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan livet bli enklare för personer med diabetes typ 1. En automatisk insulinpump introducerades i slutet av förra året och nu kommer drygt 1 100 personer i Europa och Nordamerika delta i en studie. Sverige är ett av länderna som representeras av 25 patienter vid Örebro universitetsjukhus.

Det så kallade självjusterande insulinsystemet, kan beskrivas som en artificiell bukspottskörtel, består av en sensor som mäter blodsockret och en pump som utifrån sensorns mätningar tillför rätt mängd insulin.

– När man har en typ1-diabetes och behöver insulintillförsel så behöver man tänka på en mängd faktorer. Hur mycket man ska röra sig, vad man äter, om man har en infektion i kroppen . Och man behöver hela tiden justera insulindoserna utifrån de här faktorerna. Det kräver mycket tankeverksamhet och kraft och att mäta blodsockret ofta, berättar Johan Jendle, professor i medicin vid Örebro universitet.

Självjusterande insulinsystemet består av en insulinpump och en sensor som kommer användas i en studie under ett år av personer som har diabetes. Foto: Monika Bruhn/SVT

Örebroare med i studien

25 personer i  Örebro som har typ 1-diabetes kommer delta i en internationell studie för att kolla hur effektiv en ny insulinpump är. De representerar Sverige i studien som också kommer att ske i fem andra europeiska länder samt USA och Kanada och hålla på i ett år.

Spara pengar och lidande

– Genom att få en bättre blodsockerkontroll kan vi minska diabeteskomplikationer och därigenom spara pengar och lidande, säger Johan Jendle.

Cirka 50 000 personer lider av diabetes typ 1 i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.