Entrén vid Kumlaanstalten. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Intagen på Kumla skadade sig själv med kökskniv

Publicerad

En intagen på säkerhetsavdelningen på Kumlaanstalten skadade sig själv med en kniv, men fick själv informera personalen eftersom händelsen missades på övervakningen.

Den intagne har rum på en säkerhetsavdelning som patrulleras varje timme, och det var efter en sådan patrullering som mannen tog sig till köket en dag i december förra året.

Skadade sig själv

Där fanns en kniv tillgänglig som mannen använde för att skada sig själv, innan han återvände till sitt rum.

Händelsen fångades av övervakningskameror, men uppmärksammades inte av anstaltens personal. Först när den intagne själv ringde till personalen insåg de vad som hänt.

De vidtog då flera åtgärder och det slutade med att den intagne fördes med ambulans till Universitetssjukhuset i Örebro.

Korrekt hantering efter upptäckten

Enligt Kriminalvårdens egen incidentrapport hanterades situationen korrekt efter det att den uppmärksammats, men man ifrågasätter tillgången till kniv på avdelningen och övervakningen av avdelningen.

Om personal befunnit sig på avdelningen skulle en liknande händelse inte kunnat ske, menar de.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer