Foto: Jessica Gow/TT

Intagna på Kumla strejkade – hundratals varningar utfärdade

Uppdaterad
Publicerad

I mars strejkade fångar på anstalter över hela landet, men flest anmälningar om arbetsvägran och kollektiv arbetsnedläggning gjordes på Kumlaanstalten.

Efter att nya riktlinjer om att stoppa pengagåvor till intagna på anstalter infördes i februari, valde intagna på anstalter runt om i Sverige att strejka för att visa sitt missnöje.

– De intagna valde mer eller mindre kollektivt att inte gå till sina sysselsättningar, som jobb eller studier. På vissa avdelningar pågick det ett par dagar och på andra ett par veckor, men det var ingen dramatik säger Magnus Östlund, tillförordnad anstaltschef på Kumlaanstalten.

På anstalten Kumla utfärdades 164 varningar mot intagna under perioden, det visar statistik som nyhetsbyrån Siren sammanställt. Det är också flest varningar i landet, där den totala mängden var 340.

– Det beror på att vi är den överlägset största anstalten, säger Magnus Östlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.