Foto: Malin Gotlin/SVT

Gymnasiemässan – inte alltid lätt för niondeklassare att välja rätt

Uppdaterad
Publicerad

Vad ska man bli? Ska man välja teoretiskt eller praktiskt? Vilken skola passar bäst? Frågorna är säkert många i huvudet på länets niondeklassare, men förhoppningsvis går de hem lite klokare efter torsdagens gymnasiemässa på Conventum i Örebro.

Dörrarna till Gymnasiemässan i Örebro öppnades på morgonen idag, torsdag, och inte förrän klockan 19 ikväll slår man igen. Här finns 21 gymnasieskolor från länet representerade. Tidigare års ”goodiebags” i enskilda påsar är borta. I år fylls likadana svarta tygväskor med broschyrer från olika skolor som eleverna plockar på sig. Drygt 3 000 niondeklassare från Örebro län är på mässan, Mahmoud Darkoushi är en av dem:

– Jag kom nyss så jag har inte hunnit gå runt till alla, men det är bra med en mässa, säger han.

Vet du redan nu vad du vill gå?

– Nej, jag har inte bestämt mig än så jag kommer ställa jättemånga frågor, säger han.

Låter sig inte lockas

Skolorna är allt från gamla välkända skolor, som till exempel kommunala Karolinska gymnasiet, till friskolan Real, en skola som inte öppnar förrän nästa år och som just nu står utan lokaler. Alla skolor lockar med sitt. I vimlet av niondeklassare hittar vi Märta Dittlau, hon vet ganska tydligt vad hon vill.

Kan man bli lockad att gå något annat än det man tänkt, tror du?

– Ja, det tror jag, men jag vill fortfarande gå Natur, säger hon. 

Inte dags att välja än

Och är man inte lika säker som Märta Dittlu på vad man vill satsa på så finns det faktiskt många chanser kvar. Det kommer nämligen tillfällen med öppet hus på skolorna, och man kan också mejla skolan för att ställa fler frågor innan man gör sitt val den 15 februari nästa år.

Anne Matthiesen är studie- och yrkesvägledare på Karolinka gymnasiet och hon ger de här tipsen:

– Ta reda på så mycket du kan och våga ställ frågor, gå på öppet hus, mejla! Det man önskar är ju att alla elever känner att de gjort rätt val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.