Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ewa Slätmo, områdeschef för medicin och rehabilitering vid Region Örebro län berättar att de har behov av personal för att bemanna fler intensivvårdsplatser. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Intensivvårdsplatserna finns men personalsituationen en utmaning

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 30 intensivvårdsplatser beräknar Folkhälsomyndigheten kommer behövas som mest i länet med anledning av coronaviruset. Enligt ansvariga på Region Örebro län finns beredskapen – åtminstone platsmässigt.
– Det finns gott hopp om att vi skall reda upp det här och man skall inte behöva vara orolig att söka sjukvård, säger Ewa Slätmo, områdeschef för medicin och rehabilitering vid Region Örebro län.

Det var på måndagen som Folkhälsomyndighetens arbetsgrupp med experter gick ut med uppgifter till regionerna i landet med en uppskattning av antal intensivvårdsplatser som kan behövas som mest under den pågående spridningen av coronaviruset.

Platser finns – men inte personal

För region Örebro län handlar det om cirka 30 intensivvårdsplatser. Något man ser kommer kunna ordnas fram i samarbete mellan de tre sjukhusen i länet.

– Trettio kan vi klara. Det som kommer att vara vår stora utmaning är ju bemanningen. Vi måste hitta sjuksköterskor, undersköterskor och läkare som kan hålla under en längre tid och kan vara uthålliga, säger Ewa Slätmo, områdeschef för medicin och rehabilitering vid Region Örebro län.

Söker vårdutbildade

Befintlig personal kan komma att flyttas tillfälligt och personer som tidigare jobbat inom vården kan komma att kontaktas för att lösa situationen framöver.

– Var finns det personal som har specialistutbildningar, jobbar man inom någon annan klinik eller i någon annan funktion idag? Sen jobbar vi även externt. Vi ser vilka som har slutat hos oss, gör någonting annat och jobbar inom helt andra sektorer. Där är vi ju väldigt glada om de hör av sig, säger Ewa Slätmo.

Hör Ewa Slätmo berätta mer i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet