Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Internetanvändandet hos barn och unga har ökat markant de senaste åren. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ungas medievanor: hissar internet och dissar böcker

Publicerad

Mer än hälften av alla barn i Sverige använder internet, det visar den senaste undersökningen om barns och ungas medievanor från Statens medieråd. Årets rapport visar också att användningen har ökat markant de senaste åren.

Den dagliga internetanvändningen ökar markant visare undersökningen Ungar & medier 2019 som Statens medieråd låtit göra. Bland barn i åldern 0 till 8 år visar det till exempel  att1-åringar ökat sin användning med 11 procentenheter sedan 2016 och bland 6-åringar är siffran 30 procentenheter.

Läsandet av böcker och tidningar har nått sin lägsta nivå någonsin och även film- och tv-tittandet fortsätter att minska.

Undersökningen visar också att föräldrar är generellt mer missnöjda med barnens mediaanvändning är barnen själva.

Födda med internet

– Det här är den första generation som föddes med internet, säger Alfredo Herrera med tanke på sin 10-åriga dotter. Dom är så vana att använda internet, så det är som att ta livet ifrån dem när man sätter gränser.

46 procent av föräldrar till 13–16-åringar anser att deras barn spelar för mycket, jämfört med 21 procent av barnen själva.

Ungar & medier är landets största undersökning av barns och ungas medievanor och har genomförts vartannat år sedan starten 2005. Datainsamlingen genomfördes under hösten och vintern 2018 av Statistiska centralbyrån på uppdrag av Statens medieråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer