På onsdagen var det demonstration på Våghustorget i Örebro. Foto: Läsarbild

IS framfart väcker ilska och oro

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har flera demonstrationer hållits i våra län med anlendning av IS attacker. På tisdagen demonstrerade omkring 200 personer i Västerås mot IS-framfart, på onsdagen var det dags i Örebro.

Den islamiska staten, IS, våldsvåg väller fram genom mellanöstern med enorma lidanden i sitt svall. Den syrienkurdiska staden Kobane attackerades av IS i dag och riskerar att falla i extremistgruppens händer, något som fått västeråsarna att höja sina röster i protest.

På tisdagen demonstrerade omkring 200 personer i Västerås mot IS-framfart.

– Vi vill att människor ska få upp ögonen för det som händer i Kobane, det så många människor som är på flykt undan IS och de behöver mat och medicin, säger Hekar Malasaid, en av initiativtagarna till manifestationen.

Via en grupp på facebook har budskapet om demonstrationer mot IS spritt sig. På onsdagen hölls en manifestation i Örebro, och redan på torsdagen ska man hålla en ny demonstration i Västerås.

– Tittar man på svaren vi fått på facebook kommer det att komma omkring 500 personer till demonstrationen på torsdag.

– Vi säger det som vi har i hjärtat, vi som har släkt och vänner nere i Kobane, vi vill lyfta upp deras röst för det är det enda vi kan göra för dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer