Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet hur ett escape-room med temat islamofobi kan se ut och hör Karin Wouda, verksamhetsansvarig Awesome people, berätta mer om projektet. Foto: SVT

Utbildande escape rooms – ungdomar lär sig mer om islamofobi

Uppdaterad
Publicerad

Motverkandet av islamofobi, socialt reproducerade fördomar om muslimer och islam, är ett av ämnena som diskuteras genom konceptet lärande escape-room.

– Vi har sett genom våra fokusgrupper att det finns mycket främlingsfientlighet och rasism, vilket vi behöver jobba mot, säger Karin Wouda som är verksamhetsansvarig på Awesome people som anordnar konceptet.

Som en del av Örebros mänskliga rättighetsdagar, där olika evenemang arrangeras under veckan med syftet att diskutera demokrati och rättigheter, anordnar föreningen Awesome people escape-rooms. Med stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor. Varje dag har olika teman: afrofobi, islamofobi och demokrati är några av de ämnen som tas upp.

Förändra strukturer

Gemensamt för samtliga teman är att lyfta ämnen som de anser bör diskuteras och uppmärksammas, i syfte att bidra till ungdomars medvetenhet. Med förhoppningen att kunskapen bland annat ska bidra till att motverka strukturell rasism, underliggande rasistiska strukturer.

– Vi fick lära oss att vissa människor inte har lika lätt att få jobb på grund av deras namn. Man säger nej bara på grund av var personen kommer ifrån. Man ska aldrig döma någon, säger deltagaren Jonathan Kidane.

– Fördomar kan komma från tidigare generationer, att ens äldre familj har sagt något och så för personen det vidare tyvärr, säger deltagaren Zeineb Altonchi.

I klippet får du förklarat vad ett escape-room innebär och se när Zeineb Altonchi, Zorica Paunovic, Minela Kurtanovic och Jonathan Kidane lär sig om islamofobi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.