Roger Thelenius och Hasse Nord. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Issäsongen är här – det här måste du ha koll på enligt experterna

Uppdaterad
Publicerad

Vädret varierar och isen lika så. Men de senaste veckorna har skridskoåkarna på bland annat Hjälmaren varit många. Det finns dock viktiga saker att tänka på innan man ger sig ut på sjöisen.

Utrustning, kunskap om isen och sällskap. Det är de tre huvudpunkterna som de vana långfärdsåkarna lyfter som de viktigaste att ha koll på – innan man ger sig ut på isen.

– Man ska ha rätt och komplett utrustning. Redan från början när man ger sig ut ska man ha alla delar i utrustningen, säger Roger Thelenius.

Han och Hasse Nord har åkt längdfärdsskridskor i 10-20 år och kan mycket om att läsa av isen. En annan viktig kunskap när man ska ut och åka.

– Har man inte den kunskapen själv så ska man se till att åka tillsammans med andra som kan sådant. Oavsett ska man aldrig åka själv, säger Roger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.