Visa alla (2)
Visa alla (2)

Skogsbranden fortfarande inte under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Den stora skogsbranden väster om Sala i Västmanland har rasat i fem dygn. Nu evakueras boende i Gammelby norr om Sala.

Branden är fortfarande inte under kontroll.

– Det är ett mycket svårt läge. I dag är det extremt torrt och minsta lilla gnista tänder direkt, säger Håkan Fehne på presskonferensen, skriver TT.

Nio frivilliga som hjälpt till att köra ut vatten med tankbilar omringades av branden på måndagen, men har nu undsatts och är välbehållna, uppger räddningsledare Fredrik Eriksson vid Mälardalens räddningsförbund till SVT.

Plan från Italien har kallats in

Just nu används 13 helikoptrar i kampen mot branden och fler är på väg. Två flygplan från Italien anländer i dag. De italienska planen är särskilt utformat för kraftfull vattenbombning.

– Vatten, vatten, vatten är vad som gäller i det här läget, säger Fehne enligt aftonbladet.se.

Helikoptrarna hämtar vatten från sjöar i närheten.

– Men de tar bara mellan 500 och 1.800 kilo vatten per gång och släpper sedan vattnet rakt ner. Därför ska vi få hjälp av två italienska flygplan som väntas hit under eftermiddagen. De kan ta upp till fem kubikmeter varje gång och kan släppa ut vattnet över ett större område, säger Erik Bergman, pressansvarig vid länsstyrelsen i Västmanland, till TT.

En av de största skogsbränderna

Skogsbranden är stor och räknas till bland de största som varit i Sverige, enligt Per Hultman, stabschef vid Södertörns brandförsvarsförbund. Över 200 personer kämpar med att släcka branden som eldhärjar ett område på runt 10.000 hektar. Däribland 60 personer från brandförsvaret i Västmanland, Uppland och Stockholm, ett 100-tal frivilliga och runt 50 militärer.

Släckningsarbetet beräknas ta hela augusti. Just nu finns inga indikationer på att personer behöver lämna sina hem.

”Vi vill inte ha in folk som ska titta på branden”

Många privatpersoner har rört sig i området, därför har det spärrats av, berättar Per Hultman.

– Vi vill inte ha in folk som ska titta på branden för det är farligt. Vi har inte det här under kontroll och då ska man inte vistas här om man inte vet vad man gör.

Det har varit lite kritik under helgen mot att räddningstjänstens helikoptrar haft sådan liten vattenkapacitet. Hur kommer det sig att ni inte har begärt militärhelikoptrarna tidigare?

– Vi har begärt alla tänkbara resurser till den här skogsbranden. Det har varit allvarligt läge ganska länge och det tar tid att mobilisera fram helikoptrar och flygplan från Italien och så vidare. Det går så fort vi kan, säger Per Hultman.

Höga temperaturer i området i dag

Samtidigt ser räddningstjänsten inte ut att få någon naturlig hjälp i dag – snarare tvärtom.

– Det blir hett i dag, och just Sala, den östra delen av Västmanland och Uppland är de områden som kommer att få högst temperaturer i dag, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Uppåt 34 grader ser det ut att bli i områdena, på vad som sägs bli årets varmaste dag. Men regnet kan komma snart till det eldhärjade området.

– Det kan bli någon skvätt vid midnatt. Framför allt i morgon och på onsdag kan det komma någonting som kan göra någon nytta, säger Pia Hultgren.

Det brandutsatta området är runt 10.000 hektar.

SVT skrev tidigare, och Per Hultman, stabchef vid Södertörns brandförsvarsförbund säger i klippet ovan, att det brandutsatta området är mellan 1.000-1.500 hektar, vilket är felaktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet