Foto: SVT

IVA-personal på USÖ kan få fler semesterdagar

Uppdaterad
Publicerad

Eftersom trycket på IVA-avdelningen för covid-sjuka på USÖ minskat, öppnar man nu för att personal kan erbjudas fler semesterdagar i sommar.

– Det handlar om enstaka dagar, inga hela veckor, säger biträdande avdelningschef Josef Granberg.

På USÖs vanliga intensivvårdsavdelning är det normal verksamhet, men belastningen på USÖs IVA-avdelning för personer som drabbats av coronaviruset har minskat. I dagsläget vårdas ingen där. Därför har man kunnat erbjuda fler semesterdagar för personalen som jobbar där.

– Vi ser över dag för dag vilken möjlighet som finns, och vi har beviljat fler semesterdagar. Det spelar in hur bemanningen ligger och även om vi inte kunnat lägga ut hela veckor så har vi med enstaka dagar kunnat erbjuda längre semester, säger Josef Granberg.

Ett erbjudande med kort varsel

Semesterdagarna erbjuds med kort varsel, men det är också ett erbjudande.

– Vi kan inte beordra sjuksköterskor eller undersköterskor till ledighet, utan det är frivilligt.

Reaktionen på att fler semesterdagar kunnat läggas ut är positiva.

– Många har blivit glada av att man kan ta lite mer ledigt. Enstaka, som kanske lagt semester i höst i stället, har tackat nej, säger Josef Granberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.