Iva-sköterskan Lena Groth ville pigga upp invånarna i Örebro län genom att klä ut pingvinstatyn på Stortorget till Bernie Sanders. Foto: Nick Strömgren/SVT

Iva-sköterskan Lena är hjärnan bakom Bernie-pingvinen

Uppdaterad
Publicerad

Iva-sköterskan Lena Groth kände att hon ville pigga upp örebroarna i covidvardagen. Då kom hon på idén att klä upp den populära Örebropingvinen till en Bernie Sanders-kopia.

– Vi behöver ha lite ljusglimtar i livet för att orka, och många verkar ha uppskattat det.

Lena Groth jobbar till vardags som Iva-sköterska på Universitetssjukhuset i Örebro och berättar att coronapandemin tagit hårt på henne och hennes kollegor.

– Det har varit väldigt tufft, vi har inte fått ledigheter och hade förkortad semester så vi känner oss jättetrötta, säger hon.

Stickade vantar och barnjacka

I hopp om att istället kunna sprida glädje kom hon på idén tillsammans med två av hennes söner när de en kväll gick förbi pingvingstatyn på Stortorget.

– Vi tyckte det var tråkigt att någon tagit av pingvinens tomtedräkt och tänkte att vi måste hitta på någonting, säger hon.

I klippet berättar hon varför hon valde att klä pingvinen som Bernie Sanders.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.