Invandring från Somalia – ett problem för Björkhagaskolan

Uppdaterad
Publicerad

Barn har ännu inte fått börja skolan.

Anhöriginvandringen från Somalia har varit en tuff nöt för Björkhagaskolan i Lindesberg. Sedan maj i år har ett 50-tal barn anlänt och nu två månader in i terminen finns det fortfarande elever som inte börjat skolan.

– Totalt är det 13 barn. tio börjar nästa vecka på tisdag och tre kommer att börja veckan därpå, säger Myhiyadin Abdi modersmålslärare och studievägledare på Björkhaga

På kort tid har ett 50-tal anhöriginvandrade barn kommit till Lindesbergs kommun. Mängden nya elever har varit svårhanterlig vilket har gjort att flera barn har fått sitta hemma i väntan på att få börja skolan.

Har skolplikt

Trots att barnen har skolplikt och rätt att gå i skolan så har det enda sättet att hantera situationen på vara att låta ett barn i taget börja skolan. Men nu verkar det som att det börjar lösa sig och alla barn har fått en plats.

Och de kommande två veckorna slussas de sista 13 eleverna in.

– Innan sommaren satte vi ett stopp för att det var så många som kom på en gång. De flesta kom under sommaren när det var sommarlov och så fort vi kom tillbaka i augusti så kom de in i processen, säger Myhiyadin Abdi.

De nyast tillkomna barnen har anlänt från slutet av juli. I september kom de sista två familjerna. Den åttonde oktober börjar 10 elever och den 15 oktober kliver de sista tre in genom Björkhagaskolans dörrar.

Är trångbodda

På skolan är man nu trångbodda och för att få plats med alla barn har man gjort om en datorsal och ett lekrum till klassrum. Men det är inte bara lokalbristen som varit ett problem. Även personalen har stärkts upp med en ny lärare med start idag.

– Vi har fått ytterligare två klasser. Våran gamla datasal har blivit ett klassrum och lekrummet har också blivit ett klassrum, och det har faktiskt börjat en ny lärare idag så vi har koll på läget nu, Myhiyadin Abdi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.