Möt hunden som kan hitta doftlös mineral

Publicerad

Ett pilotprojekt vid HundCampus i Hällefors visar nu att hundar kan lukta sig fram till den ansett doftlösa mineralen Wollastonit. En upptäckt som fascinerar geologer över hela Sverige.

– Jag trodde aldrg att det skulle gå, säger Rob Hellingwerf som är geolog och professor i malmgeologi i Luleå.

Wollastonit är en mineral som främst används som ersättning för asbest vid byggen då den inte har samma negativa effekter på miljö och människors hälsa. Mineralen används också som komponent i cement för att göra den mer elastisk och därigenom inte lika känslig mot yttre påverkan som vind och vatten.

Motiverar hundarna

HundCampus i Hällefors drog igång projektet efter att de gjort ett test på en mineral som geologer från Bergsskolan i Filipstad menade var luktlösa. Det visade sig då att hundarna trots allt kände en lukt och HundCampus satte då igång med att ta fram utbildningar för hundar och hundförare.

– Vi har försökt hitta de steg som motiverar hundarna och att de sen har fått tagit de i mindre och mindre koncentrationer. Det gäller att få hundens hjärna att reagera på molekylerna även om de ligger på lite djup, förklarar Lennart Wetterholm som är chef på HundCampus.

”Skrämmande intressant”

Det här ger nu helt nya förutsättningar för att hitta Wollastonit, som alltså är ett väldigt användbart ämne. Genom att använda hundar slipper man tidsödande moment som att gräva diken och göra djupa borrhål.

– Det är skrämmande intressant, vi kommer förmodligen anordna prospekteringsprojekt där hundarna är involverade, säger Rob Hellingwerf .

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer