Åsa Lejon Connman, inspektör hos Ivo. Foto: Privat/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dödsfall och självmordsförsök – Ivo återkallar tillstånd för LSS-boende

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Ivo har flera allvarliga incidenter inträffat på boendet – där enskildas liv, hälsa eller personliga säkerhet varit i fara. En person har avlidit och en person har vid två tillfällen gjort allvarliga försök att ta sitt liv.

– I just det här fallet har de här bristerna lett till så allvarliga konsekvenser för de som bor där att Ivo ansett att det varit nödvändigt att återkalla tillståndet, vilket betyder att verksamheten inte får fortsätta, säger Åsa Lejon Konnman, inspektör hos Ivo.

I normal fallet så brukar Ivo be verksamheten att rätta till sina brister eller lägga ett föreläggande.

– I det här fallet kan vi säga att Ivo gick steget längre, säger Lejon Konnman.

LSS-boendet har 7 platser för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Enligt Ivo har flera av incidenterna ett klart samband med allvarliga brister i verksamheten. Det handlar bland annat om brist på kompetens, att bolaget inte utreder allvarliga händelser enligt lex Sarah, och att hälso- och sjukvården inte uppfyller grundläggande krav på kvalitet och patientsäkerhet.

Konkurs

Bolaget försattes i konkurs i november i år. Verksamhetschefen vägrar svara på frågor och hänvisar till konkursförvaltaren Erik Lingsell vid Lindhals advokatfirma i Örebro.

– Jag kan inte uttala mig om kritiken från Ivo, det ligger utanför min roll som konkursförvaltare, säger Erik Lingsell.

Enligt Lingsell fanns tre personer på boendet när bolaget försattes i konkurs:

– Två av dem är omplacerade och den tredje vårdas inom akutsjukvården och är under omplacering.

236 incidenter på mindre än ett år

Enligt Ivo är hälso- och sjukvården bolaget bedrivit inte patientsäker. December 2018- augusti 2019 inträffade 236 incidenter. Flera boende har vid ett flertal tillfällen under flera månader uttalat självmordstankar utan att verksamheten gjort några bedömningar av deras tillstånd. En person har vid två tillfällen gjort allvarliga försök att ta sitt liv. En person har avlidit och där menar Ivo att verksamheten borde ha agerat mer aktivt för att personen skulle ha fått adekvat hälso- och sjukvård. Dessutom har minst två av de boende haft allvarliga fysiska sjukdomar, där man inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att de skulle få adekvat vård.

Enligt Ivo har flera av de boende, trots att det är fråga om frivilliga placeringar, hindrats att lämna boendet eller att genomföra olika aktiviteter. Det har också förekommit olika typer av fasthållning.

– Bolaget hade tillstånd att bedriva verksamhet i form av bostad med särskild service för vuxna i form av servicebostad.

– Målgruppen är personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd samt personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder.

– Ivo:s tillsyn visar att bolaget tagit emot flera personer med beslut om en annan boendeform än den bolaget har tillstånd att bedriva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer