Ivo granskar nätläkarna: ”Identifierats som ett riskområde”

Publicerad

De digitala vårdtjänsterna är ett riskområde inom svensk sjukvård. Det anser Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som har dragit igång en nationell granskning av de digitala vårdgivarna.

Antalet digitala vårdbesök har ökat explosionsartat, något som SVT Nyheter rapporterat om tidigare. Med anledning av ökningen har Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, inlett en nationell granskning av de digitala vårdgivarna.

– Det har identifierats som ett riskområde i en förstudie vi har gjort, säger Gustav Rålenius på Ivo.

Flera risker

Myndigheten har sett att det finns ett antal områden inom den digitala vården som de vill titta närmare på. Det handlar bland annat om informationsöverföring, remisshantering, utskrift av antibiotika och narkotikaklassade läkemedel samt identifiering.

För hur vet en läkare att den träffar rätt patient och hur vet en patient att det verkligen är en läkare som sitter på andra sidan rutan?

– Vad gäller identifiering handlar det om att säkerställa patientens identitet men också vårdgivarens, säger Gustav Rålenius.

Tvåårig granskning

Han hoppas att granskningen ska kunna ge en heltäckande bild av de digitala vårdtjänsterna – både privata aktörer och de regionsdrivna. Vad gäller de privata vårdföretagen finns ytterligare en risk, menar Gustav Rålenius.

– Vi har sett att det finns aktörer som driver digitala vårdtjänster där vårdgivaransvaret är oklart, och det här kommer bli en egen del i den nationella tillsynen.

Granskningen kommer ske i två steg över lika många år, där årets tillsyn blir underlag för hur arbetet år två utformas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer