Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Var står Helena Vilhelmsson i några av de mest uppmärksammade politiska frågorna den senaste tiden? Se hur hon svarar i klippet! Foto: SVT

Ja eller nej? Så tycker C:s toppkandidat från Örebro län

Publicerad
Val 2022Valkompass

Kärnkraft eller inte? Ska vi slopa karensdagen? Helena Vilhelmsson är Centerpartiets förstanamn på riksdagslistan i Örebro län. Men var står hon i några av de mest uppmärksammade politiska ämnena den senaste tiden? I klippet svarar hon på våra fem snabbfrågor.

Under sommaren träffar SVT Örebro riksdagspartiernas toppkandidater från länet för att ta reda på vilka de är och vad de tycker.

Hur ska energiförsörjningen i Sverige se ut i framtiden?

”Statligt stöd behövs för att stödja innovation av nya energikällor samt för att säkra en lagringsbar energi, men energiproduktionen bör i övrigt stå på egna ben. Kärnkraften är en viktig energikälla nu och framåt och ska inte avvecklas via politiska beslut. Vi behöver också bygga ut elnäten för att klara överföringskapacitet. Människor ska ges möjlighet att vara klimatsmarta genom exempelvis ROT-avdrag för solceller.”

Behöver vi göra något åt drivmedelspriserna – i så fall vad?

”Centerpartiet har medverkat till att sänka skatten på drivmedel, tillfälligt stoppat höjningen av reduktionsplikten samt medverkat till att ta bort skatten helt på biobränsle. Vi har också säkerställt att våra bönder får hela dieselskatten återbetald. Vi har också reformerat reseavdraget så att det kommer få en tydligare landsbygdsprofil.”

Vilka politiska beslut krävs för att minska de fossila drivmedlen?

”Centerpartiet vill öka produktionen av biodrivmedel. Det sänker priserna och skapar jobb runt om i landet, samtidigt som utsläppen minskar. Bonus-Malus systemet har tjänat sin roll väl, dvs en stimulans att köpa miljöbilar. Vi vill utveckla och bredda systemet genom en skrotningspremie för gamla fossildrivna bilar, exportförbud för nya miljöbilar samt fler laddstolpar i hela landet.”

Ska betyget underkänt försvinna från grundskolan?

”Om det med frågan menas betyg F, så ja. Åtminstone behöver betygssystemet reformeras så att en sammanvägd bedömning görs för hela betygsskalan, inte bara för betygen i den högre betygsskalan.”

Vad krävs för att komma tillrätta med personalbristen inom sjukvården?

”Centerpartiet föreslår insatser riktade mot personalen. Reformer för att förbättra arbetsmiljön, gör personalen mer delaktig, stärka möjligheterna till kompetensutveckling och skapa nya karriärmöjligheter för både sjuksköterskor och undersköterskor. Vi vill att en rekryteringsutbildning ska erbjudas den som är intresserad av att söka chefstjänster inom sjukvård och äldreomsorg.”

Vilka politiska beslut krävs för att stoppa skjutningarna?

”Skärpta straff är inte enkom en lösning, men det leder till att kriminella är borta från våra gator och torg. Samtidigt ger skärpta straff polisen större befogenheter att utreda och frihetsberöva. Vi behöver bättre förebyggande insatser. En skola som skapar möjligheter för varje barn, sociala insatser som fångar upp unga innan de hamnar på brottets bana. Här behöver socialtjänsten flera åtgärder att ta till, så kallad 'mellantvång'.”

Hur ska fler med utländsk bakgrund komma in på arbetsmarknaden?

”Etableringsbidrag till nyanlända bör bli ett etableringslån. Att validera nyanländas utbildningar bör omedelbart göras på ett effektivt sätt. Etableringsjobb bör införas fullt ut, en subventionerad anställningsform där staten betalar del av lönen och språkutbildning ingår. Vi vill införa en ny företagsform – ingångsföretag – där små enmansföretag ges möjlighet att beskattas schablonmässigt baserat på sin omsättning. Tiden i föräldraförsäkring bör begränsas och språkutbildning påbörjas parallellt med föräldraledighet, det vi kallar integrationsförskolor.”

Vilket eller vilka partier vill du helst samarbeta med i en regering efter valet?

”Centerpartiet vill sitta i en regering som driver en liberal, borgerlig politik byggt på frihetliga och demokratiska värden. Fram till valet 2018 var det en gemensam ståndpunkt inom allianspartierna. Jag beklagar att så inte är fallet nu.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet