Foto: SVT

Kille blev årets lucia – attackerades av näthat

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det lucia, något som många förknippar med ljus och värme. Men när eleverna på Kyrkbacksskolan i Kopparberg röstade fram 15-årige Jack till lucia kom nättrollen med hat och påhopp.

– Där kan man snacka om fjärilar i magen. Jag visste inte om jag ville genomföra eller hur folk skulle reagera, det var bara svårt att fatta att man vunnit, säger Jack Lindqvist.

Han gillar musik, sjunger i kör, spelar gitarr och han tackade ja till att bli Kyrkbacksskolans lucia 2014.

Men efter att Nerikes Allehanda publicerat en artikel om luciavalet på Facebook och i nättidningen kom hatet och påhoppen i kommentarfälten. Det gick så långt att tidningen stängde av möjligheten att kommentera artikeln om Jack.

”Visst tär det”

– Visst tär det på något sätt, men jag har inte brytt mig så mycket om det. Ska man sitta där och ha en åsikt om att en kille har blivit lucia och hata mot den personen. Jag ser inte riktigt poängen med det, säger Jack.

Turbulensen och reaktionerna ledde till att luciatåget får ett tema, demokrati och jämställdhet. Frågor Jack personligen tycker är viktiga. De negativa nätkommentarerna har varit många men desto fler har varit varma och uppmuntrande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.