Leif Andersson, kommunikationsstrateg på Polisen, ser en marginell ökning av ungdomsrån i länet sedan 2015. I hela landet är det dock en ökning på 300 procent. Foto: SVT/TT

Jackor eftertraktat byte för unga rånare

Uppdaterad
Publicerad

Flera uppmärksammade rån och misshandelsfall i Örebro under senaste veckan har slutat med att unga personer blivit av med mer än bara pengar och mobil. De misstänkta förövarna som också är unga har också tvingat till sig jackor och andra klädesplagg.

Flera ungdomar i åldrarna 13-16 har under kort tid rånats på sina tillhörigheter. Rånen har skett på olika platser i Örebro men gemensamt är att det inte längre bara är mobiltelefoner och pengar som rånarna försvunnit med.

Utreder fall i Kumla och Örebro

Rånarna, som också misstänkt vara minderåriga, kräver också att få offrens mössor och jackor, något som na.se var först med att rapportera.

Ungdomsbrott

– Vi utreder just nu fall i både Kumla och Örebro, säger Karin Eldblom som är utredare på polisen till SVT Nyheter Örebro. Vi försöker också se om det är ungdomar som förflyttar sig mellan orterna men ännu kan vi inte bekräfta att det finns ett samband.

Marginell ökning av ungdomsrån

Leif Andersson som är kommunikationsstrateg på Polisen har samlat in statistik om ungdomsrån i länet.

– Från 2015 kan man se en marginell ökning av ungdomsrån men den är som sagt liten. Det är annorlunda i storstäderna där ungdomsrånen ökat med cirka 300 procent.

Utövar makt

Att ungdomar stjäl av varandra eller till och med rånar menar han är ett sätt att utöva makt över andra lika ofta som det handlar om pengar

– Det kan vara ett sätt att trycka ner någon, man kanske till och med har på sig jackan eller halsbandet när man möter offret för att visa att man är den som bestämmer. Sen är det såklart också så att statusprylar som dyra vinterjackor kan locka vissa.

Ovanligt brott

Men föräldrar som oroar sig för sina barns säkerhet kan vara lugna.

– Ja, den här sortens brott är väldigt ovanliga och ofta sker de inom en krets där man känner varandra. Det är ovanligt att man rånar okända i det här fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbrott

Mer i ämnet