Anette Liljegren, Karolina Eriksson, Kajsa Fagerström och Annie Hidén Foto: Anders Nord / SVT

Annie och Kajsa fick hjärnskador i tonåren: ”Man har fått ställa om hela livet”

Uppdaterad
Publicerad

Det har tagit tid – lång tid. I unga år drabbades både Kajsa, Annie och Karolina av hjärnskador. Nu har de lärt sig acceptera att de varken orkar, eller kan, leva som förut.

Karolina Eriksson var bara 37 år när hon fick en hjärnblödning och drabbades av afasi, som gör det svårt att hitta de rätta orden. Det var för tre år sedan.

– Jag arbetade med administration men bytte jobb och nu arbetar jag i ett kök. Det fungerar bra, det skulle alla jobb göra om jag bara kunde dem innan. Nu tar det lite längre tid att lära sig något nytt, säger Karoilina.

”Jag har skrattat och gråtit”

Efter stroken började hon träffa arbetsterapeuten Anette Liljegren på Universitetssjukhuset i Örebro.

– Jag har skrattat och gråtit, gråtit och skrattat. Det har verkligen hjälpt mig. Anette är mer en psykolog för mig än någonting annat, säger Karolina.

Även Kajsa Fagerström och Annie Hidén har drabbats av hjärnskador. De var bara i tonåren när det hände, och har fått mycket hjälp av Anette.

Tränade gymnastik och hockey

–Jag fick en hjärnskakning när jag tränade truppgymnastik. Det blev fel i en volt och jag slog i huvudet mitt i volten, säger Kajsa.

– Jag gick på ett hockeygymnasium och har fått flera hjärnskakningar, säger Annie.

Skadorna har inneburit koncentrationssvårigheter, minnesproblem, ljuskänslighet och huvudvärk. Vägen tillbaka har varit lång.

Hela livet påverkas

Allt påverkas, konstaterar Kajsa:

– Man är mindre uthållig, det är svårt att vistas i miljöer med höga ljudvolymer och mycket ljus och rörelser.

Båda har haft svårt att acceptera att hela livet måste ställas om, och att de inte kunde fortsätta elitsatsa som tidigare. All energi går åt till att klara vardagen.

– Vi satt och hängde i våra idrottshallar lång tid efteråt eftersom vi ville vara med, men tvingades till slut inse att det inte gick. Jag fick en tränarroll istället men fick prioritera bort även den, för att klara av livet, säger Kajsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.