Sara Lindlöf deltar i en behandlingsstudie, som ska undersöka om kognitiv beteendeterapi i grupp, kan hjälpa kvinnor som lider av underlivssmärtor. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Sara: ”Jag har tänkt att det här ingår i att vara kvinna”

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan tonåren har Sara Lindlöf haft problem med underlivssmärtor.

Smärtor som hon känt ett tabu kring att prata om, och som hon många gånger sökt vård för – utan att ha fått rätt hjälp.

Nu deltar hon i en behandlingsstudie som ska undersöka om kognitiv beteendeterapi i grupp kan hjälpa kvinnor som lider av underlivssmärtor.

Smärtan kan uppstå i olika situationer. Som att rida, cykla, ha tajta byxor, eller i samlivet. Sara Lindlöf har haft sina problem i flera år.  

– Jag har sökt vård och hjälp ganska många gånger, men det är inte alla läkare som förstått vad jag menat. Egentligen var det först något år innan studien som jag träffade en gynekolog som förstod. Det är nog första gången någon förstått, säger hon.

Handlar om samlivet också

Studien, som Sara pratar om, pågår vid Örebro universitet och ska ta reda på om kognitiv beteendeterapi (KBT) i grupp, kan hjälpa kvinnor med underlivssmärtor.  

Hittills har kvinnor i tre olika grupper genomgått behandlingen. Genom den har Sara fått verktyg som hjälper henne hantera smärtan, men framförallt har det varit skönt att träffa andra i samma situation.

I behandlingsstudien ingår också parsessioner, där hon och hennes sambo fått tillfälle att prata tillsammans. 

– Det var väldigt befriande, både för mig och min sambo. Underlivet handlar om vårt samliv också, att det blivit problem när jag haft smärtor. Även om jag säger att det är något fysiskt med mig har det varit lätt för honom att tro att det varit något fel på honom. 

Tänkt att det är en del i att vara kvinna

Antalet personer som får diagnosen vestibulit har ökat och mörkertalet kan vara stort, det visar en kartläggning från Socialstyrelsen som publicerades ifjol.

Sara är alltså inte ensam, och har många gånger tänkt att smärtorna är en del i att vara kvinna.  

– Man kan ha olika ont, man kan ha ont när man har mens, det är vanligt att vi har problem överhuvudtaget. Då har jag ofta fått höra att det är så det är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.