Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
22-åriga Nea Axelsson Wijkström har sjukdomen fetma vilket innebär att hon är i riskgrupp för covid-19. Foto: Leonora Toplica/SVT

Studenten Nea tillhör riskgrupp för covid-19: ”Måste vara på min vakt”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet positiva fall av covid-19 har ökat bland unga vuxna i Örebro län. Det gör unga i riskgrupp oroliga, bland annat på Örebro universitet.
– Många studenter kommer hit trots att de har förkylningssymptom, säger studenten Nea Axelsson Wijkström, som själv tillhör en riskgrupp.

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat om att antalet positiva fall har ökat bland unga vuxna. Det oroar 22-åriga Nea Axelsson Wijkström som har sjukdomen fetma och är i riskgrupp för covid-19.

– Jag känner en ständig oro när jag är på universitetet, att jag måste vara på min vakt och hålla koll på var andra är. Man märker ganska tydligt att många inte tänker på att de går i stora grupper och hostar och nyser rakt ut, säger hon.

Hamna efter i studierna

Nea studerar till förskolelärare och har behövt avstå flera praktiska kurser för att istället ägna sig åt distansundervisning.

– De som kommer till universitetet trots förkylningssymptom är oroliga för att hamna efter med studierna och inte få möjlighet att göra om inom en snar framtid och istället behöva ta igen det nästa år, säger Nea.

Kommer du behöva ta igen det du missat?

– Fortsätter smittan öka finns det en ganska stor risk, vilket innebär dubbelt arbete eftersom att man börjar nya kurser. Rester från i våras går inte att göra på distans utan flyttas fram ett år, men vi vet ju inte hur det ser ut med pandemin då.

Hör henne berätta i klippet ovan om vad hon tycker att universitet bör göra för att det ska vara säkert för studenter i riskgrupp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet