83 procent av de registrerade aktiebolagen i Örebro län har en manlig vd och 17 procent av aktiebolagen har en kvinnlig vd. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Så ser jämställdheten ut bland aktiebolagen i länet

Uppdaterad
Publicerad

Örebro län är ett av de län som har minst jämställdhet bland manliga och kvinnliga vd:ar inom aktiebolag i Sverige. Mindre än 20 procent av länets registrerade aktiebolag har en kvinnlig vd.

83 procent av de registrerade aktiebolagen i Örebro län har en manlig vd och 17 procent av aktiebolagen har en kvinnlig vd, det visar data från Bolagsverket, som har sammanställt siffrorna i ett pressmeddelande.

Rikssnittet något jämnare

I Sverige är fördelningen en aning jämnare med 78 procent män och 22 procent kvinnor, av alla registrerade aktiebolag i landet.

Bolagsverket har cirka 700 000 registrerade aktiebolag. Under de senaste åren har man i landet kunnat se en liten ökning bland kvinnliga vd:ar, jämfört med år 2013 då det var 17 procent.

Norrbotten mest jämställt

Det län som har störst jämställdhet är Norrbotten som har 72 procent manliga vd:ar och 28 procent kvinnliga, vilket gör dem till det mest jämställda länet i Sverige.

I botten ligger Kalmar län där 86 procent av deras aktiebolag har en manlig vd och 14 procent kvinnor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer