Willeke van Nikkele är en av flera nyinflyttade från Holland som trivs bra i Järnboås. Foto: SVT

Järnkraft lockade 90 att flytta ut på landet

Uppdaterad
Publicerad
Byn Järnboås utanför Nora trotsar trenden: Här växer befolkningen, byn har egen butik och snart en egen mack – allt tack vare invånarnas Järnkraft.

90 inflyttade på två år och 20 nya barn i den lilla skolan, det är resultatet av ett målmedvetet arbete i EU-projektet ”Järnkraft”.

Många av de inflyttade kommer från Tyskland och Holland och driver egna företag. Järnboås har dessutom lyckats där många andra mindre orter misslyckas: Här stannar många unga vuxna kvar.

– Vi har mycket att erbjuda och de som flyttar hit bidrar också med mycket, konstaterar Kristina Dybeck som är projektledare för Järnkraft. De engagerar sig i allt från skola till butik.

Från storstan till landet
Patrick van Rhijn och hans sambo bodde tidigare en bit utanför Amsterdam i Holland. Nu har de ett nytt hem i Järnboås och två barn som går på förskolan.

– Det var ett stort steg att flytta från Amsterdam, minns Patrik van Rhijn. Från jättestorstan till ett område där det knappt bodde någon. Men jag och min flickvän jobbar hemifrån och nu känns det som att bo i en stor familj där alla känner varandra.

Friskoleansökan kan dras tillbaka
Projekt ”Järnkraft” har sett till att byn har en egen livsmedelsbutik som ägs gemensamt av byborna.Under hösten kommer en bymack öppnas och det finns långt gångna planer på vidareutveckling av butiken med post, bank och apoteksservice.

Efter hot om nedläggning av den kommunala skolan har en friskoleförening i Järnboås ansökt om att få omvandla byskolan till friskola . Men med tanke på inflyttningen de senaste åren har nu föreningen dragit tillbaka den seanste ansökan. Nu litar man istället på att Nora kommun behåller skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer