Arbetsmiljöverket ska genomföra en landsomfattande inspektion av arbetsmiljön inom äldreomsorgen. Foto: SVT /Arbetsmiljöverket

”Jättebra att de får se verkligheten”

Arbetsmiljöverkets inspektioner välkomnas av Lotta Nilsson, undersköterska och arbetsplatsombud på Södermalmshemmet i Örebro.

– Det tycker jag är en jättebra grej, att de får komma ut och se verkligheten, och se hur det ser ut  i dag på alla boenden, säger Lotta Nilsson.

Arbetsmiljöverket ska genomföra en landsomfattande inspektion av arbetsmiljön inom äldreomsorgen. Larm om hög sjukfrånvaro, tusentals arbetsskador och arbetsrelaterade sjukdomar ligger bakom.

Hoppfull

Lotta Nilsson tror att inspektionen kommer att visa en personal som inte mår bra, som är utarbetad, måste arbeta mycket övertid och som ofta blir beordrade att jobba extra.

– Man orkar inte längre, helt enkelt, säger Lotta Nilsson.

Vad hoppas du att inspektionerna ska leda till?

– Jag hoppas att de kan se över scheman, löner, vikarier – allt som innefattas i begreppet arbetsmiljö och hur vi jobbar, säger Lotta Nilsson.

Regeringsuppdrag

Det är regeringen som gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att genomföra inspektionerna, som ska ske på 455 arbetsställen runt om i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer