Jim Silverberg Solblad trodde det var en Tromb han såg ute på åkern. Foto: Jim Silverberg Solblad

Jim fångade en dust devil på film

Uppdaterad
Publicerad

Jim Silverberg Solblad var på väg till torpet i Zinkgruvan med sin fru när han plötsligt fick syn på vad han trodde var en tromb.

– Jag har aldrig sett något liknande.

De hade kört från Stockholm och var på väg mot Zinkgruvan. När Jim tillsammans med sin fru passerade Marieberg fick han syn på en virvel ute på åkermarken.

– Jag trodde det var en brand, jag såg en stor svart pelare från avstånd.

Men när de närmade sig med bilen såg han att röken var en virvel som sträckte sig ungefär tjugo meter upp  luften. Jim var säker på att det var en tromb.

– Jag har aldrig sett något likande. Jag tänkte att hur är det möjligt, det är så lokalt och litet.

Rör sig om en stoftvirvel

Vi bad SVT:s meteorolog Ebba Mårtensson titta på filmen som Jim Silverberg spelade in, för att få en uppfattning om det rör sig om en tromb eller inte.

– Fenomenet kallas ”dust devil” eller stoftvirvel. Det är helt enkelt en virvel som lätt uppstår när det är så här varmt, säger Ebba Mårtensson, och förklarar att tromb är större och kraftigare.

Virveln drar med sig stoftet upp när den bildas över exempelvis jord eller sand, och då blir det som på filmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.