Foto: SVT

Klart: JN-gymnasiet kommer att läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

John Norlander-gymnasiet i Kumla har svårt att locka till sig nya elever.

Nu har kommunfullmäktige beslutat om att lägga ner skolan med start från och med läsåret 2020/2021.

Tidigare i våras beslutades det att skolan skulle leva kvar under hösten, men länge har det varit diskussion om skolans framtid i Kumla.

I ett pressmeddelande på måndagskvällen den 18 juni förklarar kommunfullmäktige att läsåret 2019/2020 blir skolans sista.

”Aldrig kul att lägga ner en skola”

”I ett läge, med få sökande till programmen tillsammans med den kritik som revisionen och skolinspektionen lämnat, har vi fattat beslut utifrån vad vi anser är bäst för Kumla kommun. Det är aldrig kul att lägga ned en skola, det har inte varit en enkel process eller en lätthet att fatta det här beslutet”, skriver Oskar Svärd (M), ordförande i förvaltningen livslångt lärande.

Frågan om skolans framtid har aktualiserats utifrån det minskade antalet sökande som setts under de senaste tre åren. Inför höstterminen 2018 valde bara 15 personer att ange skolan som sitt förstahandsval.

Utreder andra möjligheter

Samtidigt får nämnd för livslångt lärande i uppdrag att utreda om språkintroduktion, preparandutbildning och individuellt alternativ kan erbjudas inom vuxenutbildningens organisation. Denna utredning ska som senaste presenteras vid den 20 december 2018.

Mer om JN-gymnasiet

2008 bröt sig Kumla ur samarbetet med de övriga sydnärkekommunerna Hallsberg, Laxå och Askersund kring gemensamma Alléskolan och startade John Norlandergymnasiet.

2010 hade elevantalet halverats från 292 elever till 161 elever.

2013 stod skolan inför stora besparingar efter att elevunderlaget fortsatt att sjunka. Förslaget var att banta ner antalet utbildningar, något som fick elever att protestera. Samtliga utbildningar utom tre lades ner.

Idag finns följande utbildningar:

  • Barn och fritid
  • Bygg och anläggning
  • Fordon och transport
  • Handel och administration
  • Restaurang och livsmedel
  • Vård och omsorg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.