Intagen anmäler Kumlaanstalten till JO efter dubbelbeläggning

Publicerad
En intagen på anstalten Kumla har JO-anmält Kriminalvården, efter att intagna vad han menar, hindrats att framföra klagomål kring dubbelbeläggning på anstalten.

Anmälaren menar att personalen vägrat kopiera handlingar samt att ”personal agerar konfliktsökande med otrevlig attityd och nedlåtande bemötanden”.

Klagomål om dubbelbeläggning

Bakgrunden till klagomålet handlar om att intagna på en avdelning menar att de utan förvarning, möjlighet till förberedelser eller dialog, fick dubbelbeläggning på avdelningen.

Två vårdare skall ha vägrat dem möjligheten att kopiera handlingar och sagt att ”kvinspen (kriminalvårdsinspektören, reds anm) och ledningen har viktigare saker att göra än att ta emot klagomål.”

Hot om bestraffning

Vidare menar anmälaren att en vårdare ska ha hotat med bestraffning om arbetsvägran en stund senare, när de intagna på avdelningen inte ville utse städansvarig i köket. De intagna menade att det ökade antalet intagna gjort uppgiften ohanterlig och vägrade.

Vårdaren skall då ha sagt att en person skulle utses till städansvarig och sedan gått.

JO har nu begärt in ett yttrande från Kriminalvården om händelsen. Kriminalvården har till och med den 26 juni på sig att svara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer