Fereshteh Abdiamiri och hennes kollegor fick börja med att gestikulera med varandra. Foto: Jennie Wahlgren / SVT

Fereshtehs nyfikenhet övervinner hennes språkbarriär

Uppdaterad
Publicerad

Fereshteh Abdiamiri från Iran förlorade hörseln när hon var nio månader gammal. År 2012 flyttade hon till Sverige och nyligen blev hon fastanställd på en restaurang i Örebro, ett jobb hon hittade genom sin starka nyfikenhet.

Fereshteh Abdiamiri föddes i Iran. När hon var nio år gammal förlorade hon hörseln. Läkarna visste inte vad det berodde på och Fereshteh var den enda i sin familj som inte var hörande. Hennes mamma var orolig, berättar hon.

– Men till slut lärde jag mig vissa tecken och mamma var glad att det löste sig för mig.

Fereshteh lärde sig persiskt teckenspråk. Hon pluggade på universitet och hade planer på att jobba grafiskt med layout. År 2012 flyttade hon till Sverige för att skapa sig ett liv här med sin man. De bodde i Kumla, flyttade till Leksand, och sedan till Örebro.

Nyfikenheten ledde henne till jobb

Hon började plugga svenskt teckenspråk, men det var hög nivå och hon kände att hon hade svårt att hänga med. En dag gick hon förbi restaurang Norrtull. Hon har alltid varit nyfiken av sig, och tog hjälp Activa för att höra sig för om det fanns något jobb för henne på restaurangen. Det ledde till en praktikplats.

– Första gången jag kom hit var det ingen som kunde teckenspråk, vi gestikulerade mycket i början. Jag har fått lära dem, de har utvecklat sitt teckenspråk, säger Fereshteh.

Vill tävla i matlagning

Idag pluggar Fereshteh halvtid på folkhögskola och jobbar resten av tiden. På frågan om vad hennes drömmar och mål är, svarar hon att hon trivs bra och vill jobba kvar på restaurangen.

– Mitt mål är att en dag få tävla i matlagning. Men först måste jag få rätt utbildning, och lära mig svenskt teckenspråk. Läsa vidare på Universitetet. Jag vill lära mig mer om matlagning. Jag hoppas att det blir så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.