Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Örebroforskaren Joel Rasmusssen om vad kriskommunikation egentligen är och vad som är viktigt för att lyckas med den. Foto: Enana Alrafidain SVT/ Jonas Ekströmmer /TT

Joel forskar på de skandinaviska ländernas kriskommunikation i realtid

Publicerad

Världen befinner sig i en kris och coronapandemin ställer höga krav på myndigheters och politikers kommunikation med medborgarna. Hur Danmark, Norge och Sverige klarar det här och vilka skillnaderna är studeras nu i forskningsprojektet Pandemic rethoric.
– Viktigast är att kriskommunikationen är uppriktig och sammanhållen, säger Joel Rasmussen, media- och kommunikationsforskare vid Örebro universitet.

Forskarna vid universiteten i Roskilde, Bergen, Oslo och Örebro var rätt ute när de ifjol startade forskningsprojektet Pandemic rhetoric. Den norska regeringen hade då höjt beredskapen för en eventuell pandemi och i början av 2020 var den ett faktum.

– Det är dubbla känslor. Vi får en massa spännande och aktuell data, samtidigt som viruset skapat en riskfylld situation och lett till mycket tragiskt i samhället, säger Joel Rasmussen.

Uppenbar skillnad

Projektet avslutas först 2023, så än vill han inte prata så mycket om skillnaderna mellan ländernas kriskommunikation – men säger ändå:

– En uppenbar skillnad är att Sverige har mer mjuka rekommendationer och mindre kraftfulla åtgärder, vilket påverkar kommunikationen och hur man formulerar sig.

Viktigt agera på varningssignaler

Osäkerheten vid en kris är en av de främsta anledningarna till att det kan vara svårt att lyckas med kommunikationen.

– Man vet inte exakt vad det rör sig om, vilken risk och hur utbrett det eventuellt farliga är. Det är viktigt att agera på varningssignaler och kommunicera snabbt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet