Johanna nekas ersättning: ”Jag är inte tillräckligt frisk och inte tillräckligt sjuk”

Publicerad

Försäkringskassan anser att Johanna Liljegren kan jobba, men det gör inte Arbetsförmedlingen. Hon är i kläm mellan två myndigheter och står utan ekonomisk ersättning.

Johanna hade tidigare en SIUS-konsulent från Arbetsförmedlingen (särskild stödperson för introduktions- och uppföljningsstöd), men efter att hon blivit placerad på arbetsplatser som inte passade henne och hennes situation, lade de ner hjälpen, berättar hon.

– Arbetsförmedlingen anser att jag inte är arbetsför, så länge som jag har frånvaro från ett arbete. Men vem kan lova att de kommer till jobbet varje dag? Det kan i stort sett ingen.

Svårt att hitta jobb

Hon behöver ett jobb där arbetsgivaren förstår hennes situation. Eftersom hon har epilepsi, kan hon inte alltid närvara hundra procent. Det svåra är att hitta en arbetsgivare som kan acceptera att hon inte kan lova att hon kommer till jobbet varje dag, menar Johanna.

Hon har sökt aktivitetsersättning från Försäkringskassan, men fått avslag.

– Försäkringskassan anser att jag är arbetsför och kan jobba, bara jag får rätt stöd och hjälp från Arbetsförmedlingen. Det blir en krock där och då hamnar jag mellan stolarna.

Ekonomiskt beroende av andra

Ekonomiskt stöd har hon inte haft på ett och ett halvt år, och hon är ekonomiskt beroende av andra. Vilka typer av jobb som Försäkringskassan anser att hon kan jobba med, har hon inte fått något besked om.

– De har inte sagt specifikt vilken typ av jobb jag kan ha när de har nekat mig, de har bara sagt att det finns sådana jobb. Det tycker jag blir väldigt fel, de måste kunna rada upp: De här jobbet skulle du kunna arbeta med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Funktionsnedsatta tvingas söka låtsasjobb

Mer i ämnet