Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Halén och Salim Kramle köpte ett soldattorp utanför Åtorp med lite mark för nio år sedan med planen att bli mer självförsörjande. Se lite av det egenodlade när de skördar och berättar i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Johanna och Selim i Åtorp odlar en stor del av sin egen mat

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen avslutas den årliga beredskapsveckan. Myndigheter har uppmanat oss att ha god egen beredskap för kris. Flera studieförbund har också arrangerat aktiviteter och en familj i Åtorp utanför Degerfors har delat med sig av sina kunskaper om odling och självhushållning.

– Det är kul att lära ut och diskutera med folk, säger Selim Kramle.

Just nu är det skördetid. Första frosten har hunnit ta sin del och även vildsvin har ansett sig ha tillträde.

– I våras bökade de upp alla kålplantor. Det var lite synd men det var första gången de vågade sig in här, säger Selim.

Fick en bok av sin farmor

Smällar man får ta. Odling är ingen dans på rosor, det vet de flesta som provat på. Men Johanna och Selim, som båda är uppvuxna i varsin stad är beredda på uppoffringar för att få mat på bordet och leva det liv de vill.

– Vi odlar mycket av vår egen mat och jag har alltid varit intresserad och hållit på med det, berättar Johanna Halén.

– Jag fick en bok om självhushållning av min farmor när jag var fjorton. Den lusläste jag och blev väldigt inspirerad, berättar Selim.

Paus under vintern

Snart väntar några månader då paret med gröna fingrar kan fokusera helt på barn, det konserverade och sina arbeten. Johanna är bildlärare på deltid. Selim svetsare och deltidsbrandman. Odlingssäsongen brukar sedan inledas, i alla fall mentalt, redan i januari när frökatalogen dimper ner.  

– I november kopplar vi ner, säger Johanna.

Följ med till grönsakslandet i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer