På två veckor hann deltagarna både med att tävla och att uppleva Abu Dhabi. Foto: Yvonne Berger / Special Olympics Sverige

Succé för Kumla Kampsportförening i Special Olympics

Publicerad

Ett guld, ett silver och en fjärdeplacering blev det för judoutövarna i Kumla Kampsportförening som deltog i Special Olympics i Abu Dhabi. Och minnen för livet såklart.

I två veckor har det svenska landslaget i Special Olympics varit i Abu Dhabi för att tävla. När bara avslutningsceremonin återstår har judodeltagarna från Kumla Kampsportförening all anledning att vara nöjda.

Hårdare motstånd

Ida Björnritz kämpade sig till ett silver, liksom John Björklund. För Jenny Öster-Hall blev det till sist en fjärdeplats – trots att hon vann lika många matcher som sina kamrater.

– Jenny blev divisionerad i en större grupp med hårdare motstånd, förklarar landslagsledare Yvonne Berger som också är mamma till Jenny. Men hon har minst sagt varit rasande över att inte få medalj.

”Upplevelse utöver det vanliga”

Förutom tävlingarna har deltagarna också fått möjlighet att lära sig mer om Förenade Arabemiraten, göra hälsokontroller och se sig omkring i landet.

– Fy fasen så häftigt det har varit, utbrister Yvonne Berger. Verkligen en upplevelse utöver det vanliga! Och deltagarna har varit så fokuserade.

Samtidigt ställs deltagarna inför lite extra utmaningar på grund av sina funktionshinder.

– Jag jobbar med mental coachning och för många har det handlat om hur man hanterar sin ångest, att man längtar hem och att man blir väldigt trött av alla intryck.

Svårt med maten

Maten har också varit en prövning för många.

– Jättefina bufféer men med smaker som man inte är van vid och tillredningar man inte tycker om. En av våra deltagare har ätit ris varje dag men föredrog det framför pulvermoset han hade med sig för säkerhets skull.

Som extra knorr på avslutningsceremonin kommer den svenska delegationen att få delta lite extra.

– Vinterspelen 2021 kommer för första gången att anordnas i Sverige, i Åre och Östersund. Det innebär att det kommer att hållas tal och sen ska alla från Sverige upp och dansa på scenen, avslutar Yvonne Berger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.