Juggerfestivalen ”Järnsvenskan” hålls i Finnsjöstrand i Järnboås. Foto: Peter Comstedt /SVT

Juggerfestival arrangeras i Järnboås

Uppdaterad
Publicerad

I Järnboås, norr om Nora, arrangeras i helgen den svenska juggerfestivalen ”Järnsvenskan”. Flera internationella lag träffas och tävlar mot varandra i en relativt ny sport i Sverige.

Det är Järnboås IF som står bakom arrangemanget ”Järnsvenskan”. En festival med utövare i sporten jugger.  Den pågår i helgen vid Finnsjöstrand i Järnboås och flera nationer är representerade.

– Vi är glada att vi sedan 2013 kunnat arrangera festivalen här i Järnboås, säger Ruben Wickenhäuser, en av arrangörerna.

Inspirerad av film

Sporten har sitt ursprung i en amerikansk film – ”Dödsmarschen” från 1989. I filmen har manusförfattaren och regisören David Webb Peoples låtit kombattanter med speciella redskap slåss mot varandra. I Tyskland och Australien började intresserade sedan omsätta de filmiska scenerna till en verklig variant.

– Filmen är lite brutal kan man säga. Sporten började sprida sig under 90-talet och under 2000-talets början. Jag tog med den hit när vi flyttade till Sverige 2012, berättar Ruben.

Ruben Wickenhäuser, en av arrangörerna av juggerfestivalen Järnsvenskan 2019. Foto: Peter Comstedt /SVT

Inga hårda redskap

Sporten har liknats vid en blandning mellan rugby och fäktning, men utan nämnvärda risker att skada sig.

– Jugger är en sport där två lag tävlar mot varandra. Det är fem spelare i varje lag och fyra av dem har redskap som är vadderade så att inget tråkigt händer. Det är långa och korta stavar. En kedja med en mjuk skumboll får finnas i varje lag.

– De fyra som har redskapen i varje lag – som vi kallar pompor – får skydda den femte spelaren. Femte spelaren kallas för qvick och bara qvicken kan ta bollen och sen göra mål för poäng. Så det är lite strategiskt, säger Ruben Wickenhäuser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.