Markus Ferm är en av chaufförerna som kommer åka genom Örebro under fredagen. Foto: Privat

Jul-pimpad lastbilskonvoj intar Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Gillar du pimpade lastbilar? I eftermiddag kommer Christmas Convoy till stan – en rullande julhälsning i form av ett 30-tal ljuspyntade ekipage.

24-årige Markus Ferm – chaufför på Ruddammens åkeri i Odensbacken – är en av deltagarna, med sin egenhändigt pimpade lastbil.

– Det blir en rolig grej helt enkelt, att kunna lysa upp vardagen lite för folk, säger han.

Hittills är ett 30-tal ekipage anmälda. Det mest långväga kommer från Holland, enbart för konvojens skull.

Fick idén från läskreklam

– För ett par år sedan satt vi på trucknet radio och tänkte på läskreklamen med upplysta lastbilar. Då föddes idén om att göra något liknande i Örebro, säger Lars-Inge Segerholm, arrangör.

Markus har lagt ner ungefär 160 timmar på att pimpa sin lastbil, som i original hade två röda lysdioder invändigt.

– Nu är det 400, som kan dimras. På fronten hade jag fyra ljuspunkter i original, nu är det 68. Man får ha alla tända när man står still, på utställningar och så, men inte när man kör. Då stör man andra på vägen.

Apropå just det stoppades Markus av polisen för två veckor sedan.

– Just då råkade jag ha extralamporna på. Polisen tyckte det var snyggt, men påpekade att det inte är riktigt så lagen ser på saken... Jag slapp böter, men fick lova att släcka dem innan jag fortsatte.

Bakelitratt à la 70-tal

Varje fredag putsar han på lastbilen.

– När man väl börjat pimpa blir man aldrig nöjd, utan hittar på nya dumheter hela tiden. Och det är ju inte bara att sätta dit grejerna. Det krävs mycket underhåll om det ska se snyggt ut. Och det ska finnas en tanke, så det inte blir plottrigt.

Det enda Markus äger på bilen är halva ratten. En bakelitratt i 70-talsmodell för drygt 8.000 kronor i nytillverkning, som han och en kollega köpt ihop.

– Åkeriet äger bilen, så i övrigt är det mina fantastiska chefer som bekostat pimpandet, även om det är vi chaufförer och vårt intresse som driver det här. Men det känns ändå som min egen bil. Jag har ju gjort allting själv.

Christmas Convoy

Start: Kl 17.30 från Truckstop Örebro.

Åker sedan in i Örebro via Södra infarten, vidare på Trädgårdsgatan, Östra Nobelgatan och Östra Bangatan för att sedan återvända till Truckstop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.