Kärlekens träd på Stortorget i Örebro. Foto: Johannes Weckström / SVT

Så länge får stämningsljusen i Örebro sitta kvar

Uppdaterad
Publicerad

Tjugonde dag knut är det traditionellt dags att packa ner julpyntet. Men i centrala Örebro tummar man lite på reglerna för julbelysningen och låter delar av den sitta uppe längre – på allmän begäran.

Normalt brukar den glittrande julbelysningen i Örebro plockas ner i slutet av januari till Hindersmässan. De vita vinterljusen som bland annat sitter i träden utefter Järnvägsgatan, på Järntorget och på Våghustorget brukar få sitta kvar hela februari ut.

Kärlekens träd på Stortorget i Örebro. Foto: Johannes Weckström / SVT

Men i år blir det annorlunda – kärleksträdet på Stortorget som blivit en formidabel hit bland örebroare och besökare räknas nämligen också till vinterljus och kommer att stå kvar hela februari.

Dessutom byter julkulan på Våghustorget färg och blir också kvar längre.

– Vi tror att trädet blir en självklar plats för fotografering under Alla Hjärtans Dag och kulan är en annan mötesplats, säger Nina Dahlström som är eventansvarig på City Örebro. Vi hoppas på att båda utsmyckningarna kan bli lite av landmärken.

Efterlängtade klot

På flera ställen i staden kom julbelysningen upp senare än planerat, bland annat på grund av tillstånd som dröjde och sena beställningar. Kanske är det därför som många vänt sig till City Örebro och bett om att ljusen ska få sitta uppe lite längre den här säsongen.

– Det finns bland annat önskemål om att vi ska låta de röda bollarna och trädbelysningen på Kungsgatan lysa februari ut, det har vi inte riktigt beslutat om ännu, säger Stina Storm, VD på City Örebro.

De röda bollarna på Kungsgatan i Örebro går att njuta av längre i år. Foto: SVT

Med årets investeringar på plats räknar City Örebro med att ha utsmyckningar som ska hålla minst fem år framåt. Dessutom kan det bli en desto tidigare start på nästa års ljusutsmyckning.

– Det innebär att vi kommer att kunna njuta av en tidig tändning av vinterljus till Allhelgonahelgen 2019, säger Stina Storm, VD på City Örebro.

Nästa jul med i planeringen

Och redan pågår planeringen inför julen 2019.

– En stad där man vill vistas även under den mörkare delen av året, det tjänar alla på. Vi har stora planer för framtiden, men här hoppas vi att fler företag är beredda att gå in och satsa, säger Stina Storm avslutningsvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.