Kalldusch i Degerfors – felräkning i socialförvaltningen ökar på minussiffrorna

Uppdaterad
Publicerad

40 miljoner minus 2019, 40 miljoner minus 2020 och – helt oväntat – 20 miljoner minus 2021. På tre år har socialnämnden i Degerfors gått back sammanlagt 100 miljoner kronor. Ett dystert resultat som delvis beror på en felräkning inom förvaltningen som landat som en kalldusch.

Det var inte bara politikerna som fick en otrevlig överraskning. Degerfors kommuns revisorer som både varnat kommunstyrelsen 2019 och förordat att 2020 års socialnämnd inte skulle få ansvarsfrihet kände sig tvungna att kalla till sig ansvariga politiker för att undersöka vad som egentligen gått fel.

– Det visar sig bero på ett räknefel hos tjänstemännen, säger revisor Björn Nordenhaag. Det beror i sin tur på att man gjort sig av med för många kunniga personer inom förvaltningen och då begås det misstag.

Vända på alla stenar

På Socialnämnden, där man hade räknat med att ha en budget i balans i december 2022, konstaterar man att det kan bli aktuellt med ännu fler besparingsåtgärder.

– Det blir till att vända på alla stenar – igen, säger ordförande Anita Bohlin-Neuman (V).

Plus på totalen

Det finns dock några ljusglimtar att hålla fast vid enligt Björn Nordenhaag.

– Det ena är att förvaltningen faktiskt lyckats beta av underskottet som låg på drygt 40 miljoner 2020 och det andra är att kommunen som helhet slutar på 15 miljoner plus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.