Foto: SVT

Kameror kan ersätta hemtjänsten på natten

Uppdaterad
Publicerad

En webbkamera i sovrummet i stället för ett besök från hemtjänsten på natten. Den möjligheten undersöks just nu av Karlskoga kommun.

Socialnämnden i Karlskoga vill göra ett försök med att låta övervakningskameror ersätta hemtjänstens tillsynsbesök på natten. 

– Fördelen är främst att det inte behöver gå in en person i mitt hem när jag ligger och sover. Det tycker jag som relativt frisk pensionär tycka vore jätteskönt. Naturligtvis är det bra för personalen också som slipper åka runt till några stycken, som man kollar med en kamera i stället, säger Ingegerd Bennysson (S), som är ordförande i socialnämnden.

Kommunen betonar att det inte handlar om att helt och hållet ersätta personliga besök. Kameran ska inte heller stå på hela natten, utan vid tider som man kommer överens om.

– Vid en viss tidpunkt så slår vi på kameran och tittar att allt verkar vara okej hos dig, och gör det inte det så åker man ut till personen. Så det är inte i stället för, men det är för att inte behöva åka ut och väcka personer i onödan, säger socialchefen Karin Björkman.

Men det finns också en effektiviseringstanke bakom, en förhoppning om att kunna spara in på personal.

– Ja, det gör det ju, det är ju därför vi vill prova för att vi tror det, säger Ingegerd Bennysson.

Hur menar du då?
– Ja, att det kanske inte behövs lika mycket personal i hemtjänsten. Men det vet vi ju inte, det får försöket visa. Det jag tror för egen del är lugnare, tryggare pensionärer, säger Ingegerd Bennysson.

Socialnämnden ska till hösten ansöka hos kommunstyrelsen om extra pengar för att genomföra försöket i liten skala, om det gårigenom så blir det troligtvis framåt årsskiftet. Faller försöket väl ut kan det bli aktuellt att införa systemet i större skala.

Kan det inte vara integritetskränkande att sätta upp en kamera i någons sovrum?
– Det här måste vara den enskilde själv som avgör att man vill vara med på det här. Vi kommer inte att göra det här i stor omfattning med personer som inte själva ställer upp på det, säger Karin Björkman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer