Ett fyrtiotal personer samlades vid Undens strand på söndagen och tände en gemensam kampeld. Foto: Johannes Weckström /SVT

Kampen mot prospekteringsplaner vid sjön Unden fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

En gränsöverskridande budkavle har gått ut om planerna på brytning av bland annat ädelmetall runt Unden – en sjö som delas av flera kommuner och län. På söndagen samlades motståndsgruppen runt en protesteld vid sjöns strand.

I november startades ett upprop mot att ett australiskt gruvbolag fått tillstånd att undersöka om det finns brytbara metaller runt Unden.

I höstmörkret tändes 30-talet eldar i protest runt sjön och via sociala medier väcktes kampviljan. Nu har det gett ringar på vattnet som till och med fått Australiens börsmarknad att gunga.

Gruvprospektering kring Unden
Martha Thernsjö vid sjön Undens strand. Foto: privat

– Det här har nått aktiemarknaden där via en nyhetssajt som rekommenderade investerare att inte gå in i European Cobalts projekt, just på grund av det stora lokala motståndet. Det är precis det man önskar, säger Martha Thernsjö, en av initiativtagarna.

Chans att träffas

På söndagen tändes en gemensam eld vid 15-tiden vid den nordöstra stranden, mitt emot Krokön. Ett fyrtiotal personer hade samlats.

– Förra gången tändes eldar på olika platser runt sjön. Nu får vi för första gången en chans att träffas.

Gruvföretaget har av myndigheten Bergsstaten fått ett undersökningstillstånd för ett område i Karlsborgs kommun som gäller i tre år. Hittar de tillräckliga fyndigheter kan processen gå vidare till en prospekteringsfas.

– Det är ju en jakt på mineraler i världen just nu eftersom det ska in i batterier till elbilar och så. Bolaget har fått undersökningstillstånd på fem andra platser i Sverige, säger Martha.

En namninsamling har gett nästan 2.500 underskrifter och aktionsgruppen har nu över 1.000 medlemmar på sociala medier.

– Det har varit en otroligt snabb mobilisering, säger Martha.

Fem kommuner har överklagat

Protesterna från medborgarna har också fått kommuner runt sjön att agera.

– Fem kommuner har överklagat beslutet i Förvaltningsdomstolen, även om bara Karlsborg rent juridiskt har rätt att överklaga.

Samtidigt som Martha gläds åt kampviljan förvånas hon över demokratins spelregler.

– En sådan här kris kan få i gång ett tänk om vem som egentligen bestämmer över vår livsmiljö. Det är ju knappast kommunerna, de har ju inte heller någon talesrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvprospektering kring Unden

Mer i ämnet