Foto: TT

Patient kan ha nervskadats efter bortglömd remiss

Uppdaterad
Publicerad

En patient med karpaltunnelsyndrom kan ha ådragit sig bestående nervskador sedan en läkare i Ljusnarsbergs kommun uppträtt passivt kring behandlingen.

Patienten sökte i september 2016 vård för domningar i ena handens fingrar. Läkaren fann inga tecken på syndromen, men några månader senare skickades patienten på neurofysiologisk undersökning, som visade på karpaltunnelsyndrom.

Provsvaren till vårdcentralen, och samma läkare godkände att patienten skulle skickas till handkirurg – men inte förrän tio månader senare.

Patienten har nu lex-Maria anmält läkaren.

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom är den vanligaste så kallade nervinklämningen i armar och händer. Karpaltunneln är den kanal som nerver och senor passerar genom i handleden. Ungefär 5 procent av Europas befolkning lider av smärta och domningar eller stickande känsla i hand och fingrar på grund av karpaltunnelsyndrom.

Källa: Skadekompassen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.