På Södra Torggatan i Lindesberg finns det konstverk som Anya Blom målade genom konstprojektet Paint the city, tillsammans med gatukonstnären Magnus Kalitzki. Foto: SVT

Kan leva på gatukonsten – tack vare lagliga väggen

Uppdaterad
Publicerad

Hur omdebatterade lagliga väggar för gatukonst och graffiti än må vara, så var det just vid den lagliga väggen i Lindesberg som Anya Blom upptäckte spraykonsten. Den konst som hon i dag kan leva på.

– Jag skolkade från skolan vid invigningen av lagliga väggen här i Linde. Det var den 8 maj 2013 kommer jag ihåg. Då åkte jag och provade på att måla, fick några sprayburkar av en vän och sen fastnade jag för det, säger Anya Blom.

Det var storleken, att få jobba med hela kroppen när man målar, som gjorde att hon föll för sprayburkarna. Men Anya Blom, som går under signaturen Bless, gör inte bara stora väggmålningar med sprayfärg. Hon gör också illustrationer på papper och digitalt, och även en del skulpturer.

– Jag vill inte förmedla någonting utan jag gör det jag själv vill just då. Men jag jobbar mest med humor, som jag hoppas att folk ser. Man ska fnissa eller skratta till när man tittar på det, så enkelt liksom.

Och bland hennes välsorterade sprayburkar hittar man många blå nyanser.

”Fascinerad av vatten”

– Det är såklart för att jag är så fascinerad av vatten. Faktiskt så var det Ariel-filmen när jag var liten. Jag tittade på den om och om igen, och så hade jag en liten Ariel-docka som jag alltid hade med mig. Sen möglade hon och morsan slängde henne, säger Blom.

Och samma morsa har alltid varit säker på att Anya till slut skulle hitta det yrke passade henne. Och frågan är vad som hänt om hon inte kommit in på Örebro konstskola.

– Ingen aning. Det är det som är så roligt, för innan det satt jag i en lägenhet i Gävle och funderade på att starta en egen städfirma. Sen fick jag tips om skolan och så provade jag bara på, och upptäckte vilken talang jag hade.

Det var via den lagliga väggen i Lindesberg som Anya upptäckte gatukonsten, och trots att lagliga väggar får mycket kritik så kan det vara avgörande för en spraykonstnär att de finns tillgängliga.

– Jag utvecklas ju fortfarande hela tiden, så det är ju ett ställe för mig att träna och slipa spraytekniken. Sen är det ju också så att en laglig vägg är en mötesplats för oss som målar att vara på och göra någonting tillsammans.

Stora väggmålningar

I dag kan man se flera stora väggmålningar i Lindesberg. De är alla en del av konstprojektet Paint the city som gick av stapeln i somras. Den målning som Anya Blom gjorde tillsammans med konstnären Magnus Kalitzki hittar man på Södra Torggatan. Men graffiti och gatukonst är ett laddat ämne.

– En äldre dam kom fram till mig och viskade: ”Jag tycker om det här med graffiti, får jag säga så?” Varför skulle du inte få göra det, sa jag.

Möter du några fördomar mot dig som gatukonstnär?

– När jag har gått på stan med mina burkar, när jag bodde i Örebro och skulle åka hit, och bara de blickar man fick där. Jag vart även stoppad när jag gick med burkarna för de tror att man är på väg att göra någon skadegörelse, så det är trist. Jag var tvungen att bygga en låda att ha alla mina burkar i.

Lever på gatukonsten

I dag kan Anya Blom leva på gatukonsten, vilket också varit målet från början.

– Jag fattade det i julas då jag satt och pratade med min familj om att jag lever på det jag gör. Då förstod jag det på riktigt. Det är jävligt tight, det är inte så lätt att göra det. Men om man kämpar på så går det, säger Blom.

Hur känns det att ha kommit hit?

– Det känns jävligt bra. Man får inte svära i teve men det känns jävligt bra, säger hon med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.