Express Gaxe vann mer än hälften av alla lopp han ställde upp i. Här med ägaren och amatörtränaren Gunnar Axelryd i sulkyn. Nu döps en gata i Marieberg till Gaxevägen efter den fantastiska travhästen.

Känd häst ger namn åt ny gata i Marieberg

Publicerad

Gatorna i Marieberg har tidigare namngetts efter torp, gårdar eller kända personer med anknytning till området. Men nu har man för första gången valt att döpa en ny gata efter en häst.

Det är förstås inte vilken kuse som helst som fått denna ära.

Gaxevägen blir namnet som tagits efter den framgångsrika travhästen Express Gaxe.

Den varmblodiga hingsten föddes i Örebro och under sin karriär i slutet av 70-talet och början av 80-talet vann han totalt 54 lopp. Han vann över hälften av alla lopp han ställde upp i. De flesta segrarna tog han med sin ägare, amatörtränaren Gunnar Axelryd i sulkyn. 

Invald i Hall of Fame

– Express Gaxe var en naturkraft, säger Hans Karlsson erfaren travtränare vid Örebrotravet och fortsätter:

– Han hade en fantastisk gångart, ett stort mod och en enorm muskelstyrka.

2013 valdes Express Gaxe in i Travsportens Hall of Fame. Han har sen tidigare en läktare uppkallad efter sig på Örebrotravet och nu får han alltså en egen gata uppkallad efter sig i Marieberg, bara ett långt stenkast från travbanan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.